Bijdragen door Joop Janssen

Vroeger hadden de plattelandshuizen meestal een dak van stro. Die waren niet geschikt om regenwater op te vangen. Om toch over water te kunnen beschikken werden er poelen gegraven, o.a. aan de Kromme Steeg. De poel werd in de vorige eeuw steeds meer overbodig en is gedempt met van alles en nog wat. Het leek wel een soort vuilstort. Gelukkig hebben we tegenwoordig waterleiding.
Arnoldus Versteegh (1742-1817) werd geboren op de Bierkamp, een boerderij aan de Kromme Steeg. Deze Arnoldus trouwde met Dirkje van Steenis (1756-1818) en zij bouwden bij de poel huize POELZICHT, dat zal omstreeks 1776 zijn geweest.

Dit is een prentbriefkaart uit 1910 (uitgave v. Ojen te Tiel). De poel is hierop nog goed te zien: achter het witte paaltje.

Matthias Johannes Versteegh (1791-1859) was een zoon van Arnoldus en Dirkje, en is burgemeester van Zoelen en de Avezathen geweest. Verder had hij nog tal van functies als dijkgraaf en lid van de Provinciale Staten. Huize Poelzicht was zijn geboortehuis. Op het huis Teisterbant te Kerk-Avezaath is hij overleden. Hij heeft in 1854 de begraafplaats, gedeeltelijk omringd door een gracht, bij de Agatha Capel gesticht. Zo’n 40 nazaten zijn hier begraven.

Begraafplaats van de Erven Versteegh. (Foto Joop Janssen)

Huize POELZICHT is door Hendrikus Versteegh (1822-1872) herbouwd. Hij is in Duitsland overleden.
Tot na de tweede wereldoorlog is Poelzicht een herenboerderij geweest. Daarna werd het restaurant. Er hoorde ook een tuinmanshuis bij Poelzicht en dat is het huis aan de Zoelensestraat naast de speeltuin.

In 1930 begon Stiep van Ooijen hier een kruidenierswinkel. Daarvoor liet hij een uitbouw met plat dak aan de woning maken. De ansichtkaart is uit de beginjaren 50 en door S.H.C. van Ooijen zelf uitgegeven.
Marinus van Geerenstein heeft de winkel nog voortgezet, maar twee kruideniers voor zo’n klein dorp waren toch teveel van het goede.

kapelavezaath.info