Bijdrage door Joop Janssen

Dit is een uitsnede van een ingekleurde prentbriefkaart uit 1903 van de Bergakker, uitgegeven door A. van Ojen te Tiel. 

De Bergakker is eigenlijk een buurtschap en onderdeel van Kapel-Avezaath. Het bestaat uit een straat met meerdere zijweggetjes waaraan steeds enkele huizen liggen.

Deze kaart is uit 1960 en uitgegeven door S.H.C. van Ooijen uit Kapel-Avezaath.

In 1955 begon H.A. van Zetten een metaalfabriekje in de schuur bij zijn woonhuis aan de Zoelensestraat samen met zijn zoon Joop. Zijn vrouw deed het transport van de producten op de bromfiets. De naam van het bedrijf was dan ook ASKA: Alles Samen Kapel-Avezaath. De zaken gingen zo goed dat Hent op de hoek van de Bergakker en de Provincialeweg (industrieterrein) een nieuwe fabriek en 2 woonhuizen liet bouwen. In 1960 werd de fabriek geopend door burgemeester van Beekhoff.

(foto Wilma Boudewijn)

Er werden vele producten van metaal vervaardigd zoals kapstokken, krantenbakken, tuinstoelen en –tafels. Later ging men ook voorwerpen van tin maken.

In 1979 werd het metaalwarenbedrijf verkocht aan de heren Zwartebol en van der Leeden en onder de naam van TINGIETERIJ TIEL HOLLAND produceerden zij tinnen producten voor toeristen, die met autobussen vol aangevoerd werden. Het parkeerterrein tegenover de fabriek is daar nog een stille getuige van.

(Uitgave van de Oud-Hollandse Tingieterij Zwartebol van der Leeden b.v.)

Tin raakte steeds meer uit de mode en ook oneerlijke concurrentie van buitenlandse bedrijven, die het niet zo nauw namen met het tingehalte, had de Tielse tinindustrie al de kop gekost. Fabrieken als Kurz, Metawa, Daalderop, Rio en kleinere bedrijfjes  waren allemaal al verdwenen. Ook de Tingieterij kon het niet meer bolwerken.

Kees Smits uit Ophemert had in 1996 het woonhuis van Joop van Zetten gekocht en begon daar met de verkoop van aanhangwagens. 

(foto Kees Smits)

Uiteindelijk moest de Tinfabriek toch de poorten sluiten en in 2004 nam Kees Smits ook de fabriek over.

In 2017 werd het voorste gedeelte van de fabriek afgebroken en nu staat er een mooi modern gebouw voor in de plaats.

(foto Joop Janssen)

En laten we niet vergeten dat er aan de Bergakker ook nog een  wereldberoemd bedrijf gevestigd is: de McDonald’s.

kapelavezaath.info