Tooverboom Camp. 1900 kleur

De Tooverboom is een verbastering van overboom. Deze eik was als enige overgebleven van een hele rij eiken in dat gedeelte van de Zoelensestraat. Overigens is de eik, die op de prentbriefkaart uit 1900 staat afgebeeld, in 1908 gerooid na blikseminslag. Op last van de toenmalige burgemeester Van Mourik is er een nieuwe geplant en die staat er nog steeds. Het rooien van de eik leidde tot twee ingezonden gedichten in de Tielsche Courant.

GEDICHTEN van de TOOVERBOOM

Het zandpad is verdwenen en nu staat er een rij beuken, die het zicht op die mooie oude eik behoorlijk belemmeren.

De boerderij links naast de Tooverboom heet Ruimzicht en is gebouwd in 1896 door aannemer Jansen uit Wadenoijen en het timmerwerk werd uitgevoerd door Willem en Gradus van Mameren uit Kapel-Avezaath. De opdracht voor de bouw werd gegeven door Dirk van Doodewaard en Elisabeth van Mourik en zij gingen er ook wonen.

Op beide kaarten is te zien dat deze boerderij een zogenaamd langshuis is. In 1942 werd in Wadenoijen de Stella melkfabriek afgebroken. Omdat het oorlog was en er moeilijk aan materiaal te komen was, werd alles zoveel als mogelijk hergebruikt. De toenmalige bewoner van Ruimzicht, Jan Muijen, kocht er de kapconstructie van, om van het woongedeelte van de boerderij een dwarshuis te maken. De plaatselijke aannemers v.d. Pol, Vermazen, Burgers en Kerkhof voerden de verbouwing uit. Ook werd het voorhuis aan de linkerkant iets breder gemaakt.

Het huis rechts heette het Liesoord en dat is in 1915 afgebroken en op de Eng weer opgebouwd maar niet meer in T-vorm. Het staat daar nog steeds.

Tooverboom v. Ojen 1900

De foto voor deze kaart van Van Ojen uit begin 1900 is van de andere kant gemaakt. Hierop is te zien, dat de hooiberg in aanbouw is. In 1932 werd deze hooiberg door de bliksem getroffen en brandde met de hele wintervoorraad tot de grond toe af.  De herbouw werd gedaan door Piet en Hendrik van Mameren, zoons van Willem.

De schaapsherder met de kudde is Jasper Pippel, die knecht was op de boerderij van Laponder op de Bergakker.

Ruimzicht 2000, aquarel door Petra Werkman

Op deze aquarel uit 2000, geschilderd door Petra Werkman, is de huidige situatie te zien. Leuk detail is dat de planken van de houten schuur  afkomstig zijn van de oude houten brug over de Linge naar Wadenoijen. 

Adv. verkoop Tooverboom 1907

Een advertentie in de Tielsche Courant uit 1907 waarin o.a. de Tooverboom te koop wordt aangeboden.

Tielsche Courant 1907

En een redactioneel stukje uit dezelfde krant.

kapelavezaath.info